Forbudte bøger før og nu

Foto: Morten Holtum
Foredrag med Mads Julius Elf, præsident for ytringsfrihedsorganisationen Dansk PEN, i Pakhuset om litteraturens rolle i samfundet onsdag den 8. oktober.
Date
Tid
19:00 - 21:00
Pris
Adgang: 50 DKK
Bibliotek
Pakhuset
Adresse

Vesterbro Torv 4
4500 Nykøbing Sjælland
Danmark

Hvad fortæller bogforbud om den tid og kultur, de nedlægges i? Og hvorfor bliver bøger stadig censureret i 2025? 

Mød Mads Julius Elf fra Dansk PEN til et aktuelt og tankevækkende foredrag om litteraturen, magten og retten til at ytre sig frit – et foredrag for alle, der interesserer sig for bøgernes rolle i samfundet, og for hvordan det at læse visse titler stadig kan opfattes som en trussel.

Aktuelle forbudte bøger

I USA fjernes hundredvis af titler fra skolebiblioteker – særligt bøger med LGBTQ+-tematikker eller indhold, der på andre måder strider mod religiøse dogmer. Men en bølge af censur og selvcensur skyller også ind over Europa, hvor andre politiske og kulturelle kræfter virker begrænsende for, hvad der må læses og diskuteres.

Gender Queer af Maia Kobabe den mest forbudte bog i USA lige nu. Det er en graphic novel for unge om at finde sig selv som non-binær. Men bøger, der kritiserer magt, raceproblematikker eller religiøs fanatisme, bliver også censureret.

Den kinesiske kunstner Ai Weiwei måtte flygte til Portugal, efter at han i sin selvbiografi beskyldte kommunistpartiet for korruption. Nobelpristageren Svetlana Aleksijevitj kan slet ikke få sine bøger udgivet i Belarus, fordi hun skildrer almindelige menneskers liv under et totalitært styre.

Selv Harry Potter-bøgerne er blevet forbudt flere steder, bl.a. i Bulgarien, De Forenede Arabiske Emirater, Grækenland og på mange skoler og biblioteker i USA.

Et foredrag for alle, der interesserer sig for bøgernes rolle i samfundet – og for, hvordan det at læse visse titler stadig kan opfattes som en trussel.

Dørene åbner kl. 18.15.